Dersin Adı | Geleneksel Avrupa Mutfağı |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 460 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Geleneksel Avrupa Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Geleneksel Avrupa Mutfak kültürüne etki eden faktörleri değerlendirebilmesi amaçlanmıştır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste Avrupa mutfaklarının genel yapısı, bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri gösterilecektir. Aynı zamanda Avrupa mutfaklarında kullanılan farkıl reçeteler, sunumlar ve teknikler de ele alınacaktır. Avrupa bölgesinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel öğelerinin mutfak kültürüne nasıl yansıdığı öğrencilere öğretilecektir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | |
2 | Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi I | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 |
3 | Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi II | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 |
4 | Kuzey Fransa Mutfağı: Paris, Nantes, Bordeaux, Alsace, Normandiya | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "France." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 640-659. P Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90 |
5 | Güney Fransa Mutfağı: Provensal Bölge, Marsilya, Cote d'Azur | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "France." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 640-659. P Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90 |
6 | Kuzey İtalya Mutfağı: Lombardia, Veneto,Emilia-Romagna, Trentino | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "Italy." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 691-710. Print. The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100 |
7 | Güney İtalya Mutfağı: Toskana, Calabria, Puglia | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "Italy." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 691-710. Print. The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100 |
8 | Arasınav | |
9 | İspanya Mutfağı: Katalonya Bölgesi | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200 |
10 | İspanya Mutfağı: Bask Bölgesi | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200 |
11 | Kuzey Avrupa Mutfağı | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75 Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100 |
12 | Nordik Mutfak: İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75 Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100 |
13 | Grek Mutfağı | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 300-400 |
14 | Doğu Avrupa Mutfağı | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256 |
15 | Balkan Mutfağı | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited, 2005. ISBN 1740225279, 9781740225274 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200; ISBN-10 : 1948703343 / ISBN-13 : 978-1948703345 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins; ISBN-10 : 194870342 Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain; ISBN-10 : 0134441907 / ISBN-13 : 978-0134441900 European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited, 2005. ISBN 1740225279 /9781740225274 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen; ISBN-13 : 978-1940352640/ ISBN-10 : 1940352649 Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins ASIN : B00DFMA262 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | The Professional Chef - 9th Edition - WILEY Food History – Reay Tannahill – Three Rivery Press New Larousse Gastronomique - Hamlyn The Oxford Companion to Food - Alan Davidson -OUP Oxford; 2 edition European Gastronomy into the 21st Century |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 10 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 15 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 5 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 8 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 15 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest